Дупница си спомни Барикадите! Хората отиват за провизии, няма да мърдат от Е-79

DenNews.bg
17.02.2013
размер на текста:

Такива барикади се появяват из улиците на града.

Градът на Барикадите се бори за името си вече пети час. Блокадата на Е-79 в Дупница продължава на мястото, от където дупничани свалиха правителството на Жан Виденов преди 16 г.
В момента на мястото броят на хората е намалял, тъй като част от тях преминават и до сградата на ЧЕЗ, а друга част отиват за провизии, защото протестиращите нямат намерение да напуснат доброволно барикадата.
„Ще стоим докато не дойде Бойко”, категорични са някои.
През блокадата се пропускат само линейки и автомобили с репортери, деца и бебета.
При преминаването на единия лъч от блокадата на главния път при разклона за Пиперево през града протестиращите препречваха платната с кофи за смет и трупи, като най-дълго се задържа барикадата на светофарите в Горна махала.
По последни данни там трафикът вече е отворен, но нова блокада има в кв. Ценеви на изхода на града в посока Кюстендил.
На барикадата на Е-79 има полиция, както униформени, така и цивилни служители.
По думите на полицейският шеф на Дупница Борислав Динев „полицията е достатъчна, че да отвори пътя, ако бъде взето решение да се окаже физически натиск над демонстрантите”. На въпрос от кой зависи това решение и до кога хората могат да блокират основната пътна артерия на Югозапада Динев отговори „От мен”.
Протестиращите се заканват че няма да се поместят от Е-79 и през нощта. Не стихват и виковете „Мафия”, „Оставка”, „Бойко, ходи си”.
Разликата между днешните събития и тези през 1997 г. е тази, че сега дупничани разчитат само на телата си, за да спират пътя на автомобилите, докато преди 16 г. на Е-79 бе скупчена техника на общински и частни предприятия. Разликата е и, че сега организатори няма. Решенията се вземат спонтанно и никой не може да предвиди какво ще се случи.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети