Сблъсъци между протестиращи и жандармерията в столицата

DenNews.bg
17.02.2013
размер на текста:

Снимка: БНТ

Сблъсъци между протестиращите и жандармерията по време на многохилядния протест в столицата се случиха преди минути пред централата на ЧЕЗ. Камионетки на жандармерията и полицията хвърчат из София, защото протестиращите менят посоката си.Протестиращите дават седмица срок на правителството да овладее ситуацията с монополистите в електроразпределението.
Бе блокирано движението през Орлов мост за около половин час, станал символ на недоволството на събудилото се гражданско общество в България.
Блокирано е движението и по Цариградско шосе.
Сблъсъците са станали, след като 10 000 души се разделиха на няколко лъча. Тежковъоръжени полицаи охраняват сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и парламента и централите на ЕРП-тата.
Към сградата на парламента и министерството хвърчат плодове и яйца. Според гражданите обаче провокациите към полицията са дело на платени от монополите „престъпници”.
Хората призовават жандармерията да не оказва физически натиск на протестиращите, защото „всички сме едно” и „хората плащат заплатите на полицията”.
По данни на протестиращи, полицията е била с палки хора. Кадрите от столицата са стряскащи. Полицаите са тежко въоръжени, а протестиращите се движат динамично по централните улици, насочват се към президентството.
Хората налягаха по шосето на улица „Раковска” за да спрат палките на полицаите.
Във Варна протестиращите са над 3 000. На улицата отново е наръганият с нож преди седмица неформален водач на недоволството Иван Петров. Във Врана шествието се движи в два лъча. Там хората закичиха жандармерията с цветя и те свалиха щитовете си, за да пуснат множеството към Аспарухов мост.
Над 33 града в България врят и кипят в националния протест под надслов "Да запалим монополите'. В Пловдив и Сливен атакуваха сградите на електроразпределителните дружества.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети