Намериха конско месо и у нас

DenNews.bg
16.02.2013
размер на текста:

Въпреки уверенията на земеделския министър Мирослав Найденов, че на българския пазар няма конско месо или продукти с него, в търговска верига е установено наличието му.
Късно в петък, след сигнал на Еврокомисията, в магазин от голяма търговска верига е била открита така наречената конска лазаня.
Продуктът, произведен във Франция, веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия. Всички количества - общо 86 килограма, са иззети от магазинната мрежа. Цяла нощ екипите на агенцията по безопасност на храните са работили по случая.
В Европа скандалът продължава. Оказа се, че нежеланият деликатес е сервиран дори на ученици в много училищни столове. Великобритания е сред страните, най-силно засегнати от скандала. Там бяха направени и първите 3 ареста на месари, които добавяли конско към телешкото месо.
Междувременно Европейският съюз реши да предприеме спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти. Такива са открити вече в половината държави от Европейския съюз.
Последният случай е в Австрия. Подозренията засега падат върху френските месопреработвателни компании, които са закупили общо 750 тона конско месо от Румъния.
Румънският износ е напълно законен, но Европейската комисия се притеснява от липсата на информация върху етикетите. Поради това във всяка страна-членка на съюза спешно ще бъдат направени общо 2250 ДНК-проби.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети