Пратеници на Европейския парламент пристигат в Джерман по сигнала за депото

Десислава Панайотова-Янкова
13.02.2013
размер на текста:

Пратеници на Европейският парламент ще пристигнат на лична проверка в дупнишкото село Джерман по сигнала на местните жители срещу намерението на община Дупница там да бъде изградено регионално депо за битови отпадъци.
Посещението ще се осъществи до края на месеца, уверяват от канцелариите на еврокомисаря по околна среда Янез Поточник, еврокомисаря по здравеопазване Тонио Борг, председателя на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните Матиас Грооте и председателя на Комисията по петициите към ЕП Ерминия Мацони.
Както първи писахме, възраженията на противниците на депото в Джерман бяха депозирани в ЕП от наши евродепутати и зелена неправителствена организация.
„Имаме отговор, че проверката ще се извърши до края на месеца. Нека представителите на ЕП видят какво искат да правят наши управляващи с парите на данъкоплатците от съюза. А докато чакаме посещението лично с проблема се запозна и един от уважаваните експерти и професори у нас, който се занимават с темата. Без да се замисли той посочи, че това е възможно най-неподходящият терен за депо, който е виждал в живота си”, коментира председателят на инициативния комитет срещу изграждането на депото Борислав Тасков.
С всеки изминал ден и с приближаването на крайния срок, в който трябва да излезе доклада на РИОСВ-Перник и становището, което до голяма степен ще определи съдбата на Джерман с това дали терена е подходящ или не, напрежението в селото ескалира.
„Над 1000 човека имат готовност във всеки един момент да излязат на протест и да блокираме главен път Е-79 и жп линията, там където е теренът за депото. Говорим не само за хора от засегнатите села, но и за хора от Дупница, Благоевград, имаме подкрепата на няколко групи студенти. Младите са нетърпеливи, едва ги спираме. Всеки ден питат кога ще излезем на протест, защото искат да чуят категорично „не” на депото в Джерман”, коментира още Тасков.
Преди да се стигне до протест обаче от инициативния комитет искат да чуят становището на РИОСВ и заключението на представителите на Европейския парламент.
„Ако няма натиск, аз съм убеден, че докладът на РИОСВ ще бъде отрицателен. И не само за Джерман, но и за терена в Крайни дол, който изневиделица беше посочен за втори терен по проекта от заместник-кмета Красимир Георгиев. Този терен по нищо не се различава от този в Джерман. И двата са еднакво неприемливи за нас. В терена в Крайни дол има два-три топли извора с минерална вода, които бяха открити и запечатани в началото на 80-те години, но ги има. Защо да не се разработи в тази насока, а да стоварваме боклука там”, пита още Тасков и припомня, че има десетки други терени на територията на община Дупница, които са подходящи за депо.
„Като например между селата Яхиново и Тополница, където навремето се направиха проучвания за складиране на отпадъци от ХФК. Защо не се проучи този терен? Ще ви кажа защо, защото депутатът Емил Гущеров е от Яхиново и няма смелост да каже истината”, посочи още председателят на инициативния комитет.
За пример, че управата в Дупница третира гражданите по двоен стандарт Тасков посочи село Бистрица и по-точно реакцията на зам.-кметът Красимир Георгиев, който застана на страната на местните хора срещу строежа на ВЕЦ, с мотив, че ще бъде замърсена реката.
„Значи там реката ще бъде замърсена, а депото няма да замърси Джерман?! Но преди да търсим този отговор трябва да си отговорим на въпроса кой от управляващите в Дупница има къща в Джерман”, казва още Тасков.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети