Бойко връчи „батаците” в ДКЕВР на бивш кадър на германската РВЕ

DenNews.bg
13.02.2013
размер на текста:

Юлиана Иванова Снимка: БНТ

Премиерът Бойко Борисов връчи батаците, както самият той определи ситуацията в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на бившият кадър на немската компания с намерения към АЕЦ „Белене” РВЕ. Юлиана Иванова бе избрана за заместник на отстранения шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев на правителственото заседание днес. Тя ще доизкара мандата на Семерджиев до ноември 2015 година.
Иванова има инженерно образование и дългогодишен опит в чуждестранни компании, една от които е германската РВЕ, която се оттегли от проекта „Белене”.
Премиерът Бойко Борисов даде 20-дневен кредит на доверие на новата шефка на енергийната комисия да се справи с, по думите му, бакиите там. Той заяви, че Иванова разбира от материята на ДКЕВР и я чака много работа. Възложи й и първата задача, а именно да се срещне с представителите на всички парламентарни групи, също с протестиращите за завишените цени на тока. Незабавно да се изиска проверка от Сметната палата и Финансовия надзор и най-късно до другата сряда да запознае министрите и него с резултатите от тази проверка - от съответните санкции до отнемане на лицензи - така че хората да са спокойни, че ще плащат толкова, колкото са изразходвали. Борисов подчерта още, че изцяло е недоволен от ДКЕВР. Там е трябвало да бъдат сменени хора, а не те да ходят по семинари и да четат лекции, защото това е конфликт на интереси.
„Безкомпромисно. Всеки, каквото си е надробил. Ако в сметките са слагали джипове или са слагали командировки - всичко това по надлежния ред да им бъде отнето. Всичко, което излезе - да се сезира и прокуратурата незабавно”, коментира Борисов, цитиран от БНТ.
Премиерът обясни, че е научил за членове на ДКЕВР, които са се „заиграли с участници във веригата”. Те следва да бъдат „прочистени”, разпореди още той.
„Благодаря за предоставеното доверие и се надавам, че това, което е направено досега, ще бъде по-добро оттук нататък”, пък е първият и единствен коментар на Иванова до момента.
Премиерът изрази съжаление за това, че не е „махнал” Ангел Семерджиев още на първата година от мандата „заедно с Трайчо” (Трайчо Трайков – бел.ред.), отбелязва и bTV.
ДКЕВР остана без началник преди 15 дни, когато премиерът уволни Ангел Семерджиев, заради „забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове”.
След освобождаването на Семерджиев регулаторът временно се управляваше от Андон Роков.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети