Земетресение издаде ядрен опит на Северна Корея

DenNews.bg
12.02.2013
размер на текста:

Земетресение с магнитуд 5, 1 по Рихтер, регистрирано от Геофизическия институт на САЩ, даде основание на военното министерство на Южна Корея да обяви, че в Северна Корея е извършен ядрен опит, трети поред за комунистическата страна.
Епицентърът на сеизмичната дейност, на дълбочина 1 километър под земната повърхност, е бил близо до ядрения полигон на Северна Корея. Страната обаче не се намира в сеизмична зона. Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че трусът вероятно е резултат от ядрена експлозия с мощност 6 до 10 килотона.
Северна Корея предупреждаваше, че ще извърши трети ядрен опит и е информирала вчера Пекин и Вашингтон, че се готви да извърши ядрена експлозия.

Само преди минути световните агенции предадоха, че Северна Корея е потвърдила, че е извършила успешно подземен ядрен опит с ново, "умалено" устройство, чиято цел, според Пхенян, е да отвръща на американската "враждебност".
"Трети ядрен тест бе извършен успешно", предаде държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА). "Новият опит от най-високо ниво за разлика от тези в предишните два, имаше по-голяма експлозивна мощ и включваше умалено и по-леко ядрено устройство. Тестът бе проведен безопасно и перфектно", допълни медията.
Японското правителство се събира по-късно днес на заседание по въпросите на сигурността, на което ще реши какви мерки да предприеме. Министър-председателят е наредил на ресорните министри да съберат информация и да я анализират в сътрудничество със Съединените щати, Южна Корея, Китай и Русия, информира БНТ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети