Папата се оттегля, уморен е

DenNews.bg
11.02.2013
размер на текста:

Папа Бенедикт XVI ще се оттегли от поста си на 28 февруари, съобщава самият той в обръщение. Посоченият от него мотив е умора и липса на сили да управлява Римокатолическата църква.
"В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба", обяви 85-годишният папа.
"По тази причина, бидейки напълно наясно със сериозността на това си решение, с пълна свобода обявявам, че се отказвам от постовете Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, поверени ми от кардиналите на 19 април 2005 г. на 28 февруари 2013, в 20:00 часа. Светият престол ще бъде овакантен, а конклавът ще избере нов върховен първосвещеник", заяви папата, който застана начело на Римокатолическата църква на 19 април 2005, когато наследи Йоан Павел ІІ.
Последният глава на Римокатолическата цръква, който се е отказал от поста си, е папа Григорий ХІІ. Това е станало през 1415 г. като решението му имаше за цел да сложи край на Великата западна схизма.
След смъртта на папа Йоан Павел II, кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети