Почина Нелсън Мандела

DenNews.bg
06.12.2013
размер на текста:

Борецът срещу апартейда и бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела почина след 3-месечно лечение на белодробна инфекция.
Носителят на Нобелова награда за мир си отиде на 95-годишна възраст в дома си в Йоханесбург. Тъжната вест беше съобщена от настоящия президент на страната Джейкъб Зума.
"Нацията ни загуби най-великия си син", каза държавният глава. "Това, което го прави велик, е онова, което го прави човек. У него ние видяхме това, което търсим у себе си", добави той.
„Велика светлина угаснала на този свят. Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках знамето на „Даунинг стрийт” да бъде спуснато наполовина”, написа британският премиер Дейвид Камерън в „Туитър”. Американският държавен глава Барак Обама пък заяви: "Ние загубихме едно от най-влиятелните, смели и добри човешки същества".
Обама нарече себе си "един от милионите, които черпеха вдъхновение от живота на Нелсън Мандела". "Денят, в който той беше освободен от затвора, ми показа смисъла на това, което хората могат да направят, когато се ръководят от своите надежди, вместо от страхове си", добави президентът на САЩ.
Мандела е президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година и е първият цветнокож държавен глава на страната, избран с всеобщо гласуване. Преди това е сред изявените противници на апартейда и расовата сегрегация. През 1961 г. Мандела става лидер на създаденото с негова помощ въоръженото крило на АНК („Копието на нацията“). Той координира различни саботажи срещу военни и правителствени цели и прави планове за евентуална партизанска война.
Освен това Мандела активно набира средства и урежда паравоенно обучение на групата в чужбина. Според него въоръжените действия срещу апартейда са последна възможност след дълги години на безплодни мирни протести.
През 1962 г. е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления. Прекарва в затвора 27 години, по-голямата част от които на остров Робен. След освобождаването си през 1990 г., Нелсън Мандела води преговорите с правителството, довели до установяването на многорасова демокрация в страната през 1994 г. Като президент Мандела поставя акцент върху помирението на нацията и води политика на бобра с бедността и неравенството в страната.
През юли 2001 Г. Нелсън Мандела заболява от рак, като впоследствие претърпява успешно лечение. През юни 2004 г. той обявява, че се оттегля от публичния живот поради влошеното си здраве и желанието да прекарва повече време със семейството си. 90-тият рожден ден на Мандела е отпразнуван в цяла Южна Африка. В речта по повод юбилея си той призовава богатите хора да помагат на по-бедните.
Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2009).
Наскоро беше емоционалната премиера на филм за Нелсън Мандела. Екипът на продукцията и семейството на бившия президент представиха в Южна Африка биографичната лента за един от най-достойните хора на последното столетие.
Филмът „Мандела - дългият път към свободата" проследява живота на южноафриканския политик от детството му. Разказва за времето, прекарано в затвора, и годините, в които застава начело на държавата. Преди дни в американската столица пък бе открит монумент в чест на един от най-известните борци за човешки права.
В памет на Мандела знамената в Южна Африка ще бъдат свалени наполовина. Същото ще се случи до понеделник и в САЩ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети