Тасков: Управляващите в Дупница опитват натиск през ДПС-депутати и зам.-министри за депото в Джерман

DenNews.bg
05.12.2013
размер на текста:

Управляващите в община Дупница се опитват да окажат натиск за получаването на положителен доклад по ОВОС за регионалното депо в Джерман, чрез депутати и заместник-министри от ДПС.
Това обяви пред DenNews.bg председателят на инициативния комитет против строежа на депото Борислав Тасков.
Според него представители на местната власт използват старите си познанства в ДПС за да прокарат проекта за регионално депо, въпреки съпротивата на местните и въпреки забележките от страна на РИОСВ-Перник.
Тасков коментира и провелата се в Дупница среща на представителите на общините от сдружение „Рила еко”, областния управител Иван Каракашки и експерти от РИОСВ-Перник и РЗИ, която бе наречена „неформална” от зам.-кмета на Дупница Красимир Георгиев.
„Каква ще е тази неформална среща, като на нея са присъствали всички без наши представители, кметът на Джерман и журналисти? Защо въобще се правят такива загадъчни срещи на фона на високото напрежение в Джерман? Явно обаче похватите на Красимир Георгиев и Чимев са такива-не са забравили нищо старо и са научили нищо ново”, пита и сам си отговаря Тасков.
Вчера той самият е имал срещи със заместник-министри от Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването, на които е присъствал и председателят на Екогласност Емил Георгиев.
„Очаквам резултати съвсем скоро. Разчитам и на Мая Манолова и Илияна Йотова, които държат на поетите ангажименти и се надявам, че ще спазят и дадения към джерманци ангажимент, че депо в Джерман няма да има. А и все пак те са мъжки момичета, за разлика от управляващите в Дупница, чиито имена май са само мъжки”, каза още Тасков.
По думите му ситуацията в Джерман продължава да е напрегната и има нагласи за протести. Ако се окаже, че докладът за ОВОС е положителен местните имат готовност за незабавно блокиране на главния път Е-79 с искане за оставките на кмета Методи Чимев и заместника му Красимир Георгиев. Освен това инициативният комитет има готовност да оспори в съда положителен доклад, която процедура, според адвокатите им, ще отнеме от 3 до 5 г. и на практика проектът ще бъде блокиран.
Според Тасков, ако кметът Чимев не се откаже от този проект името му ще се запише с черни букви в историята. „Чимев ще бъде запомнен като кметът, управлявал в мандата на председателя на Общински съвет Ивайло Константинов. Опитите да се обвиняват жителите на Джерман за провала на проекта за регионално депо са недостойни. Няма да позволим заради некадърността на управляващите да бъде вменявана вина на джерманци. Къде са другите 20 терена и какво се прави за тях през последната година и половина? Дали мирисът на парите от комисионните, които някои от управляващите очакват да приберат от проекта, не е развила у тях зависимост, подобна на наркотичната?, казва още председателят на инициативния комитет.
Потърсен за коментар зам.-кметът Красимир Георгиев коментира, че твърденията на Тасков за срещи с представители на ДПС са спекулации.
„Няма такова нещо. Аз и кметът имахме среща само със заместник-министър Чавдар Георгиев, който е от квотата на БСП, за да го запознаем с проекта. Това стана на официална среща. Това е. Всичко друго е спекулации”, посочи Георгиев.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети