Статуя на Тито изникна в Скопие

DenNews.bg
05.12.2013
размер на текста:

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на македонската столица Скопие бяха силно изненадани, когато откриха тайно издигната голяма статуя на покойния президент на Югославия Йосип Броз Тито, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Тя е висока цели 6 метра и изобразява Тито във военна униформа.
Статуята е поставена пред средно училище, носещо името му. Оказва се, че инициативата е на малка политическа партия, непредставена в парламента - Съюз на левите сили.
"Поставихме статуята, за да отбележим 70-та годишнина от създаването на Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ), част от която бе и Македония", обяснява председателят на партията Слободан Угриновски.
На 29 ноември се навършиха 70 години от основаването на СФРЮ.
Статуята е реплика на бронзовия монумент, който се намира в родното село на Тито Кумровец, Хърватска, дело на югославския скулптор Антун Аугустинчич.
Общинските власти в Скопие също бяха изненадани от “творението на изкуството”, появило се в нощта срещу събота, тъй като не е искано разрешение за поставянето му. Общината трябва да вземе решение дали да премахне статуята.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети