Съдът потвърди глоба от 3000 лв. за боклуците на Кольо Илиев върху общинска земя

DenNews.bg
05.12.2013
размер на текста:

Районен съд-Дупница потвърди наказателно постановление с което РИОСВ-Перник наложи санкция от 3000 лв. на „Феникс Дупница”.
Санкцията е наложена през месец юли тази година, след като е констатирано, че дружеството на дупнишкия бизнесмен Кольо Илиев складира отпадъци на наетите от община Дупница земеделски земи, без да е променена собствеността им.
Както е известно, Илиев е собственик на най-големия пункт за вторични суровини в Югозапада, разположен на изхода на Дупница в посока Благоевград, в землището на село Джерман.
От октомври месец 2003 г. Илиев е наемател на 16 декара общинска земеделска земя в землището на с. Джерман, а по силата на договора той е задължен да ползва имота по предназначението му.
Преди година по сигнал на община Дупница РИСОВ-Перник установява, че на земеделската земя се съхраняват отпадъци, без имотът да е преотреден за тази дейност. При проверката е установено, че в един от четирите общински терена се съхраняват автомобилни гуми и опаковки от дървесен материал. Тогава е съставен констативен протокол, а на представителя на дружеството били дадени предписания да предостави писмена справка за вида и количеството отпадъци, съхранявани върху общинските терени. Така от дружеството представили справка, че в имота се съхраняват над 5 и половина тона излезли от употреба гуми. Последвало съставянето на акт по Закона за управление на отпадъците. В последствие Илиев е направил писмено възражение срещу съставения акт, като посочва, че ползва общинските терени по начин, който не уврежда почвата и иска преписката да бъде прекратена.
Въз основа на акта обаче е издадено наказателно постановление.
Съдът прие, че постановлението е съставено и наложено съгласно изискванията на закон, а възраженията на Илиев, че община Дупница не е установила собствеността си върху тези терени, както и че имота не представлява земеделска земя, а въпросните автомобилни гуми не са собственост на дружеството му, са счетени за неоснователни.
Решението на Районен съд-Дупница подлежи на обжалване пред Кюстендилския административен съд.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети