Наелектризирани от ЧЕЗ дискотека в Сапарева баня започват подписка

DenNews.bg
04.12.2013
размер на текста:

Наелектризирани до краен предел, заради ежедневните прекъсвания на тока и менящото се напрежение сапаревобанци започват подписка. Тя ще бъде внесена в Комисията за защита на потребителите, до енергийния омбудсман и електроразпределителното дружество ЧЕЗ.
Днес граждани и представители на местния бизнес се събраха за да обсъдят мерки за преодоляване на общите мъки, които застрашават да провалят и туристическия сезон.
„Това е безумие. Всеки ден токът гасне задължително, дали за 20 минути или за по минута през 20 минути... Освен че хората мръзнат и са в опасност, защото мнозина са на камини зависими от електричеството, загуби търпят и местните фирми и хотелиери. Този проблем трябва да бъде решен, защото иначе ще провалим и сезона- кой турист ще се върне, ако е принуден да стои на тъмно и студено”, коментира общинският съветник Марта Желязкова, един от инициаторите на подписката и срещата днес.
Преди дни на официална жалба до ЧЕЗ от компанията отговорили, че причините за проблемите с електричеството са „неизвестни”. Почти налудничаво прозвучал въпросът на оператор на ЧЕЗ при подаването на сигнал за електричеството и опасността камините на дърва да се взривят: „А, защо се правите на модерни с такива инсталации”.
Един от най-сериозните бизнесмени в Сапарева баня Тодор Попов обясни на срещата днес, че всяко гасене на тока му струва пари и усилия, защото машините му в печатницата се нуждаят от пренастройка след всяко прекъсване.
Собствениците на фирми вече са се въоръжили с протоколи, в които да отбелязват кога и за колко време е било прекъснато електричеството. Такива протоколи ще бъдат раздадени и на гражданите, като бланките ще бъдат прикачени към подписката.
Освен честото прекъсване на електричеството, другият проблем е в нестабилното напрежение. На места то е под 220 волта, а на други стига и прехвърля 300, което води до изгаряне на техника на граждани и фирми и създава реална опасност от пожари.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети