Регионалната здравна инспекция с изисквания към депото в Джерман

DenNews.bg
04.12.2013
размер на текста:

Регионалната здравна инспекция постави условия към проекта за изграждане на регионално депо в село Джерман. Това стана ясно на неформална среща между представители на общините в сдружение „Рила еко”, представители на РЗИ и РИОСВ-Перник, която се проведе вчера в община Дупница.
За първи път от поемането на поста на областен управител с проекта официално се запозна и губернаторът Иван Каракашки.
Условията на РЗИ са да се изчисли кумулираният ефект от шум и замърсяване на въздуха в района на депото, като се вземе предвид близостта на пречиствателната станция на Дупница, най-големия пункт за вторични суровини в Югозапада „Феникс Дупница”, автомагистрала „Струма” и главен път Е-79.
От РИОСВ-Перник пък очакват до дни община Дупница да депозира корекциите по 6 забележки по доклада.
Домакини на срещата бяха кметът на Дупница Методи Чимев и заместникът по европроектите Красимир Георгиев, както и експерти, които работят по проекта. Общините Кюстендил, Невестино, Трекляно, Бобов дол и Сапарева баня бяха представени от кметовете или заместник-кметовете си.
„Всичко зависи от това дали ще имаме положителен доклад от РИОСВ-Перник. Има предвидено финансиране за изграждане на съпътстващата инфраструктура и първата клетка на депото от ПУДОС за 2014-а година, което означава, че изграждането ще може да стартира”, обясни за DenNews.bg Красимир Георгиев.
Относно съпротивата на местното население на Джерман срещу проекта, той коментира, че възраженията им ще бъдат преценени от РИОСВ-Перник.
„Това е институцията, която ще прецени. Ние като водеща община работим по проекта, регулярно информираме партньорите от „Рила еко”. Не може да се произнесем по несъгласието на хората. Ако становището на РИОСВ-Перник бъде отрицателно имаме два варианта. Или да обжалваме пред съда, или да не обжалваме, което означава, че цялата процедура ще стартира от начало”, обясни още зам.-кметът.
Предвидените от ПУДОС за идната година средства са само за първата клетка и инфраструктурата до депото, финансирането за претоварната станция и съоръженията -компостращи и сепариращи-ще бъде от Оперативна програма „Околна среда-2014-2020 г.”.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети