Депутат напусна групата на ГЕРБ

DenNews.bg
03.12.2013
размер на текста:

Народен представител от листата на ГЕРБ напусна парламентарната група на партията и избра да стане независим. Става въпрос за Георги Марков от Великотърновски избирателен район.
За депозираната му молба съобщи в началото на пленарното заседание председателя на Народното събрание Михаил Миков.
Съобщението беше прието с аплодисменти от страна на групите на БСП и ДПС в пленарна зала.
Решението на Марков сви група на ГЕРБ в парламента до 96 депутати.
Преди началото на заседанието в кулоарите депутатите от ГЕРБ Красимир Стефанов и Ивайло Московски казаха, че решението на колегата им е лично и не са запознати с мотивите.
Ако нещо не ми харесва в парламентарната група, аз ще напусна парламента, а не групата, коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той заяви, че е изненадан от напускането на колегата му. "Да, за мен е изненада. Аз го научих от медиите”, каза той.
На въпрос дали е имало индикации, че Марков иска да напусне групата на ГЕРБ, Велчев каза: „Не. Човек, ако реши нещо да направи, ще извади от 9 кладенеца вода, за да си докаже и да го направи. Не е имало никакви предварителни разговори. Въпрос на морал е. Аз бих постъпил по друг начин - ако нещо не ми харесва в парламентарната група, аз ще напусна парламента, а не групата. Морално е да застанеш пред хората, с които работиш и да кажеш с какво не си съгласен. До сега не е имало нито едно негово изказване, което да покаже, че той с нещо не е съгласен с работата на парламентарната група”, каза още Велчев.
Според в. "Преса" Марков си тръгвал, защото бил огорчен от действията на своите колеги, които определя като "политкомисари".
"Разочарован съм от колегите, имаше намеци и упреци към мен. Аз съм човек, който е демократично избран и мога да ходя, където си искам. А не като депутати да се подписваме сутрин в НС и да питаме можем ли да отидем еди-къде си", казва Марков в отговор на въпрос на всекидневника защо напуска и дали не е свързано с пътуването му миналата седмица заедно с премиера Орешарски в съседна Румъния.
Бившият министър Томислав Дончев коментира, че решението на Марков не означава, че ГЕРБ се разцепва. „Всеки с различно убеждение и цел има право, дори е достойно да напусне”, каза той пред БНТ. По думите му обаче не е редно бившият му колега да остане в парламента, защото това е подмяна.
Бившият здравен министър и депутат ГЕРБ Десислава Атанасова бе помолена за коментар на новината в ефира на Нова телевизия. Тя обаче заяви, че е научила за напускането на Марков от медиите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети