Изненада! По-евтин ток от 1 януари

DenNews.bg
20.12.2013
размер на текста:

Напълно изненадващо, без обсъждане и консултации с енергоразпределителните дружества, председателят на ДКЕВР обяви, че цената на тока ще бъде намалена от 1 януари.
"Цената на нощната тарифа за ползване на електроенергия ще бъде намалена с 10% и на дневната с 1,5 % за малкия бизнес", заяви Боян Боев на пресконференция днес.
Боев подчерта, че това намаление на тока от 1 януари създава условия за малкия бизнес да разшири позициите си на пазара, както и да се стимулират запазването и разкриването на работните места. Намалява се цената на тока и за потребителите. Те ще плащат с 10% по-малко за нощна тарифа и с 1% - за дневна.
"Ще бъдат намалени и технологичните разходи на ЕРП-тата с 2 % и цената за пренос и достъп. Общата цена от 12. 47 лв. за мегават час, от 1 януари става 6.91 лв.", обяви Баев.
На 27 декември е насрочено обществено обсъждане, а окончателното решение за обявените промени на цените на тока ще бъде взето на 30 декември. За целта са предвидени и 120 млн. лв. изравняваме дисбаланса, който ще се създаде.
"Разделянето на НЕК и Електроенергийния системен оператор е факт. Процесът е приключил и в най-скоро време се очаква отразяването на юридическите промени", подчерта председателят на ДКЕВР.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети