Превозвачите в Дупница на път да си извадят очите от желание да си изпишат веждите

DenNews.bg
20.12.2013
размер на текста:

Превозвачи от Дупница са на път да извадят сами очите си от желание да си изпишат веждите. Представители на транспортни фирми заразиха част от общинските съветници със страховете си и така бе спряно приемането на новата транспортна схема и провеждането на обществени поръчки за следващ период.
Още в началото на последното за годината редовно заседание на местния парламент днес декларация от превозвачи в залата прочете Снежана Димитрова. Тя изтъкна, че в бранша избухнали паника и напрежение, заради промяната, според която линиите ще бъдат възложени не както до момента с конкурс, а с обществена поръчка. Най-голямото притеснение, посочено от нея пък е това, че транспортните пакети в поръчката са два, а не както досега четири.
„Четирите пакета, означават четири фирми, а два пакета са предназначени за големи фирми, каквито в Дупница няма. Искаме транспортната схема и пакета да са съобразени с условията в момента”, посочи Димитрова и апелира решението да бъде взето след преразглеждане и след като бъде взето мнението и на представители на бранша. Тя помоли съветниците да не забравят, че от този бизнес се препитават над 100 души.
Вълната на посятото напрежение яхнаха независимият съветник Първан Дангов и групата на БСП. Те моментално поискаха докладната да бъде оттеглена, а в последвалото гласуване дали тя да бъде разгледана с „въздържал се” гласуваха и съветниците от Обединения демократичен блок. Председателят на групата на ОДБ Вергил Кацов изтъкна, че само тяхната група си направила труда да се срещне с представители на превозвачите и да се запознае с проблема.
Единствен в залата, който разбира какво се случва обаче се оказа председателят на ОбС Ивайло Константинов, който е не само собственик на голяма транспортна фирма, но и член на Асоциацията на превозвачите в България.
„Явно не разбирате какво се случва, а в момента направихте голяма глупост”, насоли съветниците Константинов и обясни, че забавянето на решението и възлагането на обществена поръчка ще доведе до елиминиране на дупнишките фирми от бизнеса. Причината за това е, че след изтичане на договора за обслужване на дадена линия, ако той не бъде сключен отново, а по линията има и друг превозвач, то разписанието на този без договор ще бъде закрито.
Той посочи, че само преди месец по точи начин да били закрити 800 разписания, а през януари това ще се случи с още 1000.
„Спокойно говоря по темата, защото не съм в конфликт на интереси. Нито моята фирма, нито свързани с нея ще участват в процедурите за транспортната схема в Дупница. Няма община, която да се притеснява, че възлагането ще става по Закона за обществените поръчки, а не с конкурс. ЗОП по презумпция изкисва пакетите да са по-големи, но няма значение колко фирми ще се обединят за позиция. Някой явно нарочно предизвиква напрежение по темата”, посочи Константинов.
След неговите разяснение Методи Стойнев поиска прегласуване за това докладната да бъде поискана. Първан Дангов обаче внесе противно предложение и попита, защо Константинов не е обяснил предварително как стоят нещата.
Константинов посочи, че нито негова, нито на кмета е вината, че Икономическата комисия към ОбС не е успяла да събере кворум и да разгледа докладната. „Има опасност Дупница да остане без транспортна схема, ако не гласуваме. Аз не мога да съм сигурен, че разписанието ще бъде от тези 1000, който предстои да бъдат закрити, но има опасност за това”, посочи още той.
Кметът Методи Чимев се обърна към превозвачите, като им обясни, че никой не пречи те да се обединят и да кандидатстват като консорциум с равни по права фирми или една водеща с подизпълнители и така да спечелят желаните линии.
В края на краищата и при прегласуването не се събраха достатъчно гласове за допускане на докладната за разглеждане. А общински служители обясниха, че договорите на част от фирмите са изтекли през месец септември, а за останалите това ще стане през януари. Тези, чиито договори са изтекли са получили удължаване на срока от областния управител.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети