Ню Йорк забрани електронните цигари на обществени места

DenNews.bg
20.12.2013
размер на текста:

Съдбата на пушачите в Ню Йорк стан още по-тежка, след като освен забраната за тютюнопушене на обществени места, бе въведена такава и за употребата на електронни цигари.
Само 8 от Общинският съвет се обявиха „против” мярката, предложена от напускащия поста кмет Майкъл Блумбърг. Забраната на електронните цигари е поредното решение, което се вписва в строгия курс на борба с тютюнопушенето, наложен от Блумбърг. Критиците на кмета го осмиват, че се превръща в „бавачка” на най-многолюдния американски град, като припомнят, че освен тютюнопушенето е забранил още транс мазнините и се опитва да включи в черния списък и напитките с добавена захар.
Статистиката сочи, че броят на пълнолетните нюйоркчани, които пушат, е намалял от 21,5% през 2002 г., когато Блумбърг бе избран за кмет, до 14,8% през 2011 г. 120 дни след като градоначалникът подпише нормативния акт за забрана на електронните цигари, пушенето на такива вече няма да бъде разрешено на обществени места като плажовете, парковете, ресторантите и офис сградите.
Кристин Куин, вносител на предложението, заяви на пресконференция, че използването на електронни цигари заплашва да подкопае прилагането на законите против тютюнопушенето, тъй като може да „направи отново нещо нормално” пушенето на обществени места.
Дебатът за плюсовете и минусите на електронните цигари освен това далеч не е утихнал. Според някои изследвания те помагат на пушачите, които искат да се откажат от вредния навик. Други учени обаче твърдят, че електронните цигари съвсем не са безвредни, като водят до още по-голямо пристрастяване, отколкото обикновените.
Три американски щата - Юта, Северна Дакота и Монтана - вече наложиха забрана на използването на електронни цигари навсякъде, където тютюнопушенето не е разрешено.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети