Съдът не откри Бисеров на нито един от адресите му

DenNews.bg
17.12.2013
размер на текста:

Христо Бисеров, обвинен за пране на пари и непопълнена имуществена декларация бивш зам.-председател на ДПС и на парламента, не е открит от призовкарите на съда на нито едни от адресите си, за да бъде призован като свидетел за днешното заседание по делото срещу нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов.
Бисеров трябваше да бъде разпитан на миналото съдебно заседание в края на ноември, но и тогава не се появи в съдебната зала. Това му донесе глоба от 500 лева, а съдът нареди да бъде доведен принудително на днешното заседание.
Оказа се обаче, че Бисеров е подал молба за отмяна на принудителното му довеждате, тъй като по време на предишното заседание е бил в болница.
Бисеров е последният свидетел, който все още не е дал показания по делото срещу Енимехмедов. След евентуалния му разпит, съдът трябва да изслуша вещите лица, изготвили експертизите по случая, и да започнат пледоариите на защитата и обвинението.
призоваването е бил болница.
На днешното заседание съдът изслушва комплексната съдебно-психиатрична експертиза на Октай Енимехмедов при закрити врати. Това е така, защото в нея има данни за личния му живот. След като съдът попита Октай дали иска това, обвиняемият каза, че както експертизата на Ахмед Доган е била изслушана при закрити врата, така иска да бъде и с неговата. След няколко минути стана ясно, че Октай може да участва в процеса. "Психични качества той има много стабилни – висок, с добър интелект. И към онзи момент, и днес той е с добър психичен капацитет да участва", каза доц. Владимир Велинов.
Съдът прие още ред експертизи по делото – за отпечатъци, химическа, медицински и др. Вещото лице, изготвило балистичната експертиза каза пред съда, че при него и трите патрона гръмнали от първия път и не направили засечка. Вън пред камерите той обясни това и факта, че при Октай не са гръмнали е случайност.
Октай Енимехмедов нападна Доган с газов пистолет на 19 януари т.г. по време на националната конференция на ДПС в НДК, на която дотогавашният лидер на движението се оттегли от поста, за да се окичи с титлата „почетен председател”.
Според обвинителния акт нападателят три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочен от близко разстояние към главата на Доган газов пистолет.
Първоначално Октай бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство.
Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът се намира близо до слепоочието на човек.
От самото начало на делото самият Доган отказва да свидетелства, а експерти убедиха съда, че политикът е в тежка депресия и не може да присъства в съдебната зала.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети