Светът се прощава с Нелсън Мандела

DenNews.bg
10.12.2013
размер на текста:

Снимка: Reuters

Хиляди хора и десетки световни лидери присъстват на церемонията в памет на починалия на 95-годишна възраст първи чернокож президент на Южна Африка и борец срещу апартейда Нелсън Мандела. В момента на препълнен футболен стадион, който е с капацитет 95 000 места, в Йоханесбург тече възпоменателната церемония. Стотици прекараха нощта пред съоръжението, за да успеят да се простят със своя идол. Сред лидерите, които ще отдадат последна почит на Мандела, са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на САЩ Барак Обама, кубинският лидер Раул Кастро и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.
Вчера южноафриканският парламент почете Нелсън Мандела със специално заседание.
Заупокойната панихида ще бъде отслужена от архиепископ Дезмънд Туту, близък приятел и съмишленик на Мандела. След това тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение в сградата "Юниън билдингс" в Претория, където през 1994 г. положи клетва като президент. Мандела ще бъде погребан на 15 декември, в неделя, в родното му село Куну в провинция Западен Кейп с център големия пристанищен град Кейптаун.
Церемонията днес се излъчва на големи екрани на още три стадиона в страната, където ще се съберат неуспелите да намерят място на стадиона в Совето. Освен това на десетки екрани на различни места в голямата по територия африканска страна милиони ще могат да съпреживеят вълнуващото последно сбогом с техния лидер.
В речта си вицепрезидентът Мотланте отбеляза значимостта на делото на първия тъмнокож президент на Южна Африка и изтъкна, че Мандела принадлежи на цялото човечество.
Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст на 5 декември.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети