Проектозакон в Турция иска отварянето на „Св. София” като действаща джамия

DenNews.bg
09.11.2013
размер на текста:

Депутат от опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД) в Турция е внесъл в парламента проектозакон, предвиждащ храмът „Света София” в Истанбул, който сега функционира като музей, да бъде преустроен в действаща джамия, съобщи турската агенция Доган.
Зам.-председателят на парламентарната група на ПНД и депутат от Кайсери Юсуф Халачоглу е внесъл предложението си в Меджлиса в четвъртък.
В него се посочва, че решението от 7 ноември 1934 г., съгласно което храмът е бил трансформиран в музей, няма юридическа стойност.
Както конституцията от 1924 г., така и сегашната конституция на Турция предвиждат необходимостта от одобрение от президента и публикуване в държавен вестник на законите и
решенията, за да влязат те в сила, посочва депутатът. Той изтъква, че в случая на "Света София" това не е станало и следователно решението е "фалшиво".
Преди да бъде преустроена в музей, византийската църква "Света София" е функционирала като джамия, в каквато е превърната след завладяването на Константинопол през 1453 г.
Като музей "Света София" отваря врати през 1935 г. по нареждане на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети