Канят община Дупница в мегапроекта за 500 млн. лв. „Дестинация Рила”

DenNews.bg
08.11.2013
размер на текста:

Община Дупница е получила покана да се присъедини към мегапроека за 500 млн. лв. „Дестинация Рила”, който предвижда изграждането на туристческа зона между Сапарева баня и самоковското село Говодарци.
Какво точно се предвижда за Дупница ще стане ясно във вторник, когато кметът Методи Чимев ще се срещне с проектанти и представители на междуведомствената комисия, назначена от правителството за разглеждане на инвестиционния проект.
Както вече писахме, комисията бе назначена по време на правителственото заседание в края на октомври, а за председател е определен зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Именно той в водил неофициални разговори с френските инвеститори, които стоят зад проекта, или поне това става ясно от откъслечната за момента информация по темата.
„Дестинация Рила” бе определена като „заплена супа” от страна на еколози от неправителствени организации, като според зелените експерти проектът всъщност повтаря намеренията от преди години за мащабно строителство на енергийния бос Христо Ковачки и територията на скандалните негови заменки.
Че ще има не само наблюдебие върху движението на мегапроекта, но и реакция от страна на зелените, дадоха заявка от „Балкани” и „Граждани за Рила”.
Притеснението идва не само от тайнственото държане на екоминистерството, липсата на откровена и точна информация, но и от опасността вековни гори на Рила да паднат жертва на мегакурорта.
Иначе обаче проектът е сочен за приоритетен и вече има статут „национален”, т.е. за изпълнението му ще работят не само местните власти, но и правителството и държавния апарат.
Отделно от евентуално участие в „Дестинация Рила” община Дупница е направила прединвестиционно проучване за реализирането на свой проект за туризъм, който предвижда изграждането на туристическа зона, включително и ски писти, в района на вилата на ТЕЦ-а над Дупница.
Проучванията на северния склон на Дупница сочат, че набелязаната територия не попада в границите на национален парк „Рила” или под друга защита. За момента обаче няма инвестиционен интерес.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети