Дупница ще пие вода от два нови източника на реките Отовица и Джерман

DenNews.bg
07.11.2013
размер на текста:

Два нови водоизточника трябва да бъдат изградени за нуждите на Дупница, като единият се предвижда да бъде изграден на река Отовица, а другият-на река Джерман над Сапарева баня. Това стана ясно при представянето на генералния регионален план за обособената територия на ВиК –Дупница на днешната извънредна сесия на Общински съвет.
Планът обхваща 25-годишен период и е изготвен от датски и български експерти по поръчка на екоминистерството. Той е нужен за всяка процедура за кандидатстване за европейско финансиране и подобни стратегически документи се изготвят за всяка община с населени с над 2000 души.

Инвестициите за този период във водния сектор за Дупница, залегнали в документа, са 100 милиона лева.

Двете новини разбираемо бяха приети на драго сърце от съветниците, но не и записаното в плана намерение да бъде прекъсната връзката с язовир Дяково. Съветникът Стоян Шушков пръв обърна внимание, че язовирът е изключително важен за община Дупница, особено през сухия период, той гарантира водни запаси при малък дебит от наземните източници, каквито ще бъдат и бъдещите водохващания. Именно въпросът на Шушков доведе до разясняване от страна на експертите, от което стана ясно, че язовир Дяково е залегнал като основен воден източник за община Бобов дол, а в плана за Дупница връзка на се предвижда. Експертите веднага успокоиха, че новите водоизточници ще гарантират достатъчно количество вода за нуждите на Дупница. Съветникът от БСП Георги Пехливански обаче на свои ред поиска да не бъде изключвана възможността за изграждане на байпас с язовира. На това предложение експертите посочиха, че предложеният план е базисен, като по него Общински съвет може да прави корекции в течение на времето по свое усмотрение.
Кметът Методи Чимев пък изтъкна, че приемането на плана няма нищо общо с евентуално повишаване на цената на водата и подчерта, че целта на документа не е поскъпването на водата, а обрисуването на ясна картина за нужните инвестиции и технически параметри за ВиК мрежата.

От планът става ясно още, че за 25-годишния период загубите на вода трябва да бъдат намалени значително.

В момента по трасето се губят близо 70%, а заложената цифра за 2038-ма година 40-44%. На някои от общинските съветници тази цифра им се стори нереална на фона на огромните инвестиции, но това бе обяснено, че загубите ще се трупат предимно в населените места, които стратегията не обхваща-тези с под 2000 жители.
От свои страна Чимев пък коментира, че намаляването на загубите прави притесненията за изключването на язовир Дяково безпочвени, тъй като количествата, който в момента се губят по трасето и тези, които се взимат от язовира са в близки стойности.
Планът предвижда още изграждане на пречиствателна станция, ремонт на основната водопроводна мрежа, ремонт на резервоарите за питейна вода и други.
След уговорката, че всяка от заложените дейности в плана ще бъде изпълняване след решение на Общински съвет, а актуализацията му може да се прави на всеки 5 г., документът бе приет единодушно.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети