Голяма е опасността метеорит да удари Земята

DenNews.bg
07.11.2013
размер на текста:

Опасността метеорит да удари Земята, така както се случи край руския град Челябинск, е много по-голяма, отколкото се смяташе. Учените предупреждават, че близка среща от този тип може да се случи по-често от предполаганото досега.
Учените преразглеждат опасността, грозяща Земята, както и броя на обектите обикалящи около нашата планета и в Слънчевата система. Според изследователите, Челябинският метеорит е помогнал за отваряне на очите за подобни инциденти.
Досега се смяташе, че тези опасни обекти са около 500, но сега експертите предупреждават, че те може да достигат 20 милиона в Слънчевата система. Учените предупреждават, че среща с метеорит като Челябинския може да се случи по-често от предполаганото досега, тоест веднъж на 30-40 години.
Небесното тяло, което падна миналия февруари в централната част на Русия, причини наранявания на над 1600 души и потресе астрономите. Направените след това анализи показват, че то е навлязло в земната атмосфера със скорост от 19 километра в секунда, или по-бързо от изчисленото досега. Експлозията, която стана край гъстонаселения Челябинск, е била с еквивалент 500-килотона тротил, или над 30 пъти по-силна от атомната бомба над Хирошима, информира Нова телевизия.
На фона на това тревожно съобщение, медиите в Калифорния бяха залети от съобщения за горящ обект, наподобяващ метеорит, прелетял в небето през нощта на 7 ноември.
Неидентифицираният до момента обект е бил наблюдаван от жителите на Лос Анджелис, Сан Диего и други градове в Южна Калифорния. Явлението е било забелязано и в щатите Аризона и Тексас.
В телевизия NBC са се обадили десетки граждани, съобщаващи за метеорит в небето над Лос Анджелис. Според някои от тях обектът изгорял в атмосферата, оставяйки след себе си километрична диря в небето.
Според един от ползвателите на Twitter предполагаемият метеорит се раздробил на три части. Други очевидци описват видяното като "наподобяващо фойерверк, но все пак различно и несравнимо с нищо познато", пише БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети