Разделят общежитията в Турция на женски и мъжки

DenNews.bg
06.11.2013
размер на текста:

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че момичетата и момчетата студенти ще бъдат настанявани в отделни общежития. Това той обяви в реч на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде БНР.
„Това, което се случва в общежитията, е непонятно. Там всички живеят на едно място. Може да се случи всичко. Като консервативно демократично правителство ние сме длъжни да се намесим. Разпратихме нареждания до валийствата, областните управи да вземат мерки против общите общежития за студенти от двата пола“, заяви турският премиер.
Като мотив за това нареждане Ердоган изтъкна, че майките и бащите молели държавата за помощ.
Тези мерки се предприемат с цел да им покажем, че сме държава, допълни той.
Разделянето на момичета и момичета по думите на Ердоган става факт, след като преди няколко дни той се възмутил от начина на съжителство на турските студенти. Преди време пък Ердоган беше заявил, че се възмущава, когато вижда от прозореца на офиса си в Долмабахче, че момичета и момчета седят заедно на пейките на корабите, които минават през Босфора.
Близки до управляващата партия коментираха решението на Ердоган за разделението на общежитията, че не трябва да се разглежда като вмешателство в личния живот.
Но според критиците на Ердоган то е израз на все по-нарастваща ислямизация на социалния живот в Турция. Някои коментатори посочват, че Ердоган е на път да създаде нравствена полиция по подобие на тази в Иран, която контролира облеклото на жените и наказва онези, които не спазват правилата.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети