Чимев се засили да разтуря изкърпената „Влахина планина”, заради нелогичната логика на питания

DenNews.bg
29.11.2013
размер на текста:

Логиката на питанията на общински съветници за актуализацията на поименния списък на капиталовите разходи за тази година накараха кмета Методи Чимев да попита дали трябва да се разтури изкърпената през този сезон улица „Влахина планина”.
Въпросът му дойде в отговор на инатливите питания от общински съветници, защо списъкът е бил променен без решение на Общински съвет, макар на няколко пъти да им бе обяснено, че това е допустимо от закона и се налага при обективни причини, които не са били предвидени.
„Няма как да предвидим януари или февруари какво ще се случи през годината и кой обект ще бъде по-належащ”, обясни Чимев.
Атаките дойдоха в началото като свенливи питания, но след това се премина в смели обвинения, че може нещо да не е наред с финансирането на доизграждането на детска градина №1 „Мечта”.
Ябълката на споровете бе именно дострояването на детската градина, тъй като вместо плануваните около 500 000 лв. към нея са били насочени около 800 000 лв.
„Как така администрацията сама решава кое да бъде променено в списъка с капиталови разходи? А щом предишният договор е бил със завишени стойности, не са ли завишени и стойностите за довършителните работи”, попита Владимир Владимиров от Лидер.
По-далеч стигна Александър Анин, който направо попита защо градината е била достроена тази година, а не е оставена за следващата. „Ако детската градина е важна за децата и родителите, то не е ли важно асфалтирането на улиците, които са отпаднали от списъка, за хората които живеят на тях”, попита Анин.
Зам.-кметът Олга Китанова и главният инженер Серьожа Котев за пореден път хвърлиха светлина върху батака със забавачката.
Договорът за изграждането й е подписан през 2008 г. за 1 188 000 лв. Договорът не е изпълнен, а през 2010 г. строежът се прекратява. На „Галчев инжинеринг” са признати разходи за 800 000 лв., като обектът е докаран до груб строеж без покрив. През 2012 г. на „Бул План Инвест” е възложено довършване на обекта-770 000 лв., 77 000 лв. за обзавеждане и 32 000 лв. за надзор.
Общата стойност на обекта възлиза на 1 650 000 лв., като до момента са разплатени 1 млн. лв.
„Стойностите по първия договор са били завишени, като цената на един квадратен метър възлиза на 850 лв. за груб строеж. В довършителните работи бе изградена вентилация, осветление, кухненски бокс и пр.”, обясни Котев.
Промяната в поименния списък с капиталови разходи освен заради довършването на „Мечта” се налага и заради газификацията на ОУ „Христаки Павлович”, ремонта на кухненския бокс на ЦДГ №6, наложил се след предписание от Първан Дангов, като шеф на Областната дирекция за безопасност на храните, и асфалтирането на улиците „Влахина планина” и „Ал. Стамболийски”.
„Няма как да предвидиш, че ще получиш предписание или ще трябва да решаваш дали да има учебен процес в някое училище или не. Всички тези разходи са обосновани и допустими по закон. Това е практика. Ако искате да развалим това, което сме направили, щом не е било в списъка”, обясни Чимев.
Забележките за непрозрачност и евентуално завишение на договора с фирмата доизградила „Мечта”, накараха и ОбС-шефът Ивайло Константинов да реагира.
„Г-н Владимиров, следващия мандат като сте депутат може да промените закона. Да се насажда мнение, че нещо е решено на тъмно или има измама е позорно. Ако трябва, съм готов да свикаме извънредна сесия”, каза Константинов. Той предложи и временна комисия от ОбС, която обстойно да се запознае с темата, за да се сложи край на всички съмнения и подхвърляния, но това решение не бе прието.
На фокус съветниците върна д-р Матей Попниколов, който изтъкна, че важното е, че Дупница вече има прекрасна детска градина. „Нещо добро е направено за децата, които са бъдещето на Дупница. Това е важно, всичко друго е дребно заяждане”, отсече той.
В края на краищата поименният списък с настъпилите през годината редакции бе приет.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети