Сигнал за ощетяване на хазната срещу Плевнелив и Павлова

DenNews.bg
28.11.2013
размер на текста:

Сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и депутата от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова е внесен до парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси от "Екогласност".
От политическия клуб смятат, че двамата са извършили противоправни действия, които могат да бъдат класифицирани като престъпления по служба, свързани с финансови злоупотреби в особено големи размери. Именно поради тази причина те искат от председателя на комисията Волен Сидеров да провери сигнала и, ако се установи извършено престъпление, да се инициира сваляне на имунитета на Павлова и процедура по отстраняване на държавния глава.
Според "Екогласност", в качеството си на министри на регионалното развитие в кабинета "Борисов", и двамата политици не са се съобразили с решения на съда и с това са ощетили държавната хазна. Решенията на съда са свързани с проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица в района на Стара Загора и Димитровград. Още през 2004 г. се взима решение проектът да се изпълнява от консорциум от германска и турска фирма. Разплащанията обаче преминават през друга турска фирма, която е главният подизпълнител по проекта.
Проблемът е, че именно подизпълнителят започва бавения на плащанията към строителя на пречиствателните станции, българската фирма "Строителна компания Загора". Налице е и поредица от решения на съда парите все пак да бъдат платени на българската фирма. Последното решение е на Върховния касационен съд от 2012 г.
Към лятото на миналата година актуалният размер на задълженията по изпълнителното дело е над 1,5 милиона лева. Според "Екогласност" и към днешна дата актуалният размер на задълженията надхвърля тази сума, тъй като от МРРБ са отказали да наложат запор на плащанията към консорциума.
Лиляна Павлова определи сигнала като „политическа атака срещу президента и „срещу мен и опит за отклоняване на вниманието”.
„Разбрах, че сигналът е по проекта за пречиствателна станция по ИСПА, която е строена в периода 2004 – 2009 г. от МРРБ. В момента по този случай и по изпълнението на пречиствателната станция на Стара Загора има частно-правен спор, а именно, че българската фирма, която е подподизпълнител, не си е получила парите от подизпълнителя. Претенцията, която е предявила старозагорската фирма, е за 50 000 лв., а не за 1.5 млн. лв., както се твърди. Претенцията е към МРРБ, независимо от това, че фирмата няма договор с министерството. Периодът, за който фирмата си търси парите, е от 2008. Впоследствие и при г-н Плевнелиев – тогава министър, сега президент, становището на министерството е било, че министерството трябва да се разплаща по договора с основния изпълнител и това е направено”, обясни Павлова.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети