Върнахме 46 нелегални имигранти в Ирак

DenNews.bg
27.11.2013
размер на текста:

46 нелегални имигранти, които не са отговаряли на условията за получаване на статут на бежанци, бяха върнати в Ирак с чартерен полет от София тази нощ.
Иракчаните са дали съгласие да бъдат експулсирани. Извеждането им от България е било съгласувано с посолството на Ирак, а полетът е охраняван от представители на Гранична полиция и дирекция „Миграция” към МВР.
В. „Труд” съобщава за други двама кандидати за бежанци у нас, които са били изгонени, заради вършени убийства.
Вътрешното министерство е разкрило, че един от кандидат-бежанците се е снимал на видеоклип как пребива до смърт човек с метален прът, а след това го застрелва.
Друг беглец от арабска държава признал пред нашите власти, че е лежал в затвор в родината си, защото е убил сестра си, която нарушила религиозните закони, съобщава в. "Труд". Двамата са част от 12-те бежанци, които бяха изгонени от страната като застрашаващи националната сигурност.
За да бъдат избегнати подобни случаи, МВР предлага промяна в процедурата по даване на статут. Ако кандидат е получил отказ, обжалван и потвърден от съд, той няма да има право да кандидатства отново, а ще трябва да напусне страната. В момента има случаи на хора, които се възползват от бавната процедура и чакат повторно разглеждане на документите на "външен адрес" - извън лагерите.
МВР планира преустройство на лагера в Харманли в център от затворен тип, който да може да приюти около 4000-5000 души. В него ще бъдат настанявани тези кандидати за хуманитарен и бежански статут, които трябва да бъдат проучени допълнително или застрашават по някакъв начин сигурността на страната. Там ще бъдат преместени и всички рискови чужденци, които в момента изчакват решение за статута си извън лагерите. В момента на частни адреси пребивават около 5000 кандидати за статут на бежанци. Част от тях ще бъдат вкарани в затворения център в Харманли, след промяната в закона.
Целите на МВР са да намали броя на хората, които пуска на наша територия до около 1000 на месец. Агенцията за бежанците ще трябва да се произнася доста по-бързо по преписките и да решава по 150 на ден.
Много граждани от Северна Африка подават молби до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с искане да се оженят у нас, съобщи вчера Димитър Киров, юрисконсулт в агенцията.
По интернет те се осведомявали, че България е много хубава, и посочвали, че искат да останат тук, за да се оженят и да си намерят работа. Зачестили и случаите, в които чужденци, получили отказ за придобиване на статут у нас, подават нови молби. Чакането продължава с години, докато в един момент се установи, че те напълно са интегрирани в обществото.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети