Нова Зеландия отказа климатично убежище

DenNews.bg
26.11.2013
размер на текста:

Съдът в Нова Зеландия отхвърли искането за „климатично убежище" на гражданин на архипелага Кирибати, който е заплашен от покачването на морското равнище, пише btvnews.bg, позовавайки се на БТА.
Адвокатите на 37-годишния Иоан Тейтиола заявиха, че клиентът им не може да бъде депортиран в родината си въпреки изтичането на визата му, защото покачването на водното равнище поставя страната в опасност.
Архипелагът се състои от около 30 коралови атола, някои от които едва се подават над водата. Цели зони редовно биват потапяни от океана. Ерозията заплашва бреговете, а
реколтите се влошават поради попадането на солена вода в резервите от питейна вода.
В публикуваното си днес решение съдията от Върховния съд Джон Прийстли признава, че гражданите на Кирибати страдат от влошаване на околната среда. Той обаче посочва, че ищецът не е подложен на дискриминационно отношение - милиони граждани на крайбрежните райони са в положение, подобно на неговото. Според конвенцията на ООН за бежанците, един бежанец трябва да е заплашен от преследване, ако бъде върнат в родната си страна, посочва Прийстли.
Съдията добави, че ако приеме иска, ще означава, че милионите хора, изложени на заплахи от климатичните промени, ще могат да се възползват от закрила според Конвенцията за бежанците. „Не е работа на Върховния съд на Нова Зеландия да променя обхвата на Конвенцията за бежанците”, подчерта Прийстли.
Съдът не е приел и аргумента за „пасивно преследване" от страна на околната среда. Според него тези аргументи са „неубедителни" и ще отворят вратите за обявяване за бежанци на милиони хора, заплашени от икономически промени, последствията от природни бедствия, война или затоплянето на климата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети