МВР, ДАНС и прокуратурата с мерки срещу гражданските патрули

DenNews.bg
25.11.2013
размер на текста:

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС излязоха с общи мерки срещу гражданските патрули в центъра на София. Формированията за „самоотбрана”, „самозащита” и „гражданско патрулиране” не са съгласувани с полицията.
В съобщението на прокуратурата се казва, че полицейските служители ще упражняват правомощията си без компромиси. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци.
В съобщението на прокуратурата се припомня как Боян Расате обяви създаването на "граждански патрули", както и че действията му били съгласувани със Столичната дирекция на Министерството на вътрешните работи. Припомня се и новината, че ще бъдат създадени и ромски патрули, които ще пазят малцинствата от действията на Расате.
Организирането на т.нар. "граждански патрули” не е съгласувано по никакъв начин с полицейски органи, заявяват от прокуратурата. Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана и с представители на прокуратурата и полицията.
По искане на главния прокурор в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по ЗМВР без никакви компромиси. Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока.
Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС заявяват, че ръководените от тях държавни органи ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети