Болниците да връщат пациенти без осигуровки, за да се спасят

DenNews.bg
19.11.2013
размер на текста:

Болниците да бъдат освободени от отговорност да лекуват пациенти, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят. Това е идея на здравното министерство, по която ще се работи, след като бъдат направени промени в няколко нормативни документа, съобщи във Варна здравният министър д-р Таня Андреева, цитирана от Дарик - Варна.
Пациентите, които не плащат за здраве, въпреки че не са социално слаби, ще поемат разноските, ако им се наложи да ползват медицински услуги, а лечебните заведения ще им оказват здравна помощ само при животозастрашаващи състояния.
След като идеята стане факт, болниците няма да имат притеснения да отказват диагностика на болни, които не са осигурени.
По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения, обясни министърът.
До края на март би трябвало да приключи разработването на методиката за Здравна карта, обясни Андреева. В нея ще бъдат заложени много критерии като възраст на населението, инвалидизация, комплексност на здравните услуги и др. В нея няма механизми, по които едни лечебни заведения, в зависимост от собствеността им, да могат да сключват договори със Здравната каса, а други да не, увери министърът. Идеята е да се въведат правила, които преди всичко да защитават пациентите.
"Ако има болници, които да се чувстват в риск, защото не са изпълнили критериите, те имат достатъчно време да го направят", каза още Таня Андреева.
Тя увери, че пари за инвитро процедури и ваксини – дейности, които преминаха от Здравната каса към министерството, са заделени в бюджета за догодина. Министърът разкри, че иска двойно повече средства за здраве, но обясни, че бюджетът по сектори се прави въз основа на макрорамка, която не позволява отпускането на повече пари.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети