Готвят съкращения на 70 полицаи към ОДМВР-Кюстендил до края на годината

Абсурдно, но факт: Единствен шанс за отлагане на уволненията е нуждата на управляващите от жив щит около Парламента

DenNews.bg
14.11.2013
размер на текста:

70 полицейски служители от управленията към Областна дирекция на МВР в Кюстендил ще бъдат съкратени до края на годината. Това заяви пред DenNews.bg местният лидер на ГЕРБ в Дупница Емил Гущеров.
Официална информация за наближаващото разреждане на състава, разбира се, няма, но Гущеров е сигурен в правотата на информацията.
На пръв път абсурден, но единственият шанс за отлагане на съкращенията е нуждата на властта от жив щит около Парламента, в който макар и със скъсани кубинки, полицаите са длъжни да пазят депутатите от „любовта” на народа.
Отлагане на съкращенията може да издейства и страхът от избухването на недоволство сред униформените, тъй като едва ли дирекцията в Кюстендил ще бъде единствената орязана. Анализатори, сред които и бившето острие на БСП Татяна Дончева, вече прогнозират, че не е далеч моментът, в който полицаи може да започнат да отказват да изпълняват разпоредбите да пазят Парламента, и сами да обявят стачка, макар и да нямат право на ефективна такава.
Естествено, разковничето за това не се крие толкова в нежеланието на редовите полицаи да шамаросват цивилни младежи и девойки, а в изключителната им натовареност в последните месеци, предвид не само охраната на министри и депутати, нестихващите четири месеца протести, но и границата с Турция. Освен това те не могат да загърбят и работата по преписки на фона на повишаващата се битова престъпност-от кражбата на зимнина и метални платна, до банковите обири, станали обичайни заглавия за първите страници. Извънредните дежурства са не само допълнително натоварване за полицаите, но и допълнително натоварване на бюджета на МВР. Макар за момента да няма официална информация дали ще се смогне с изплащането на извънредния труд и командировките, едва ли бюджетът на МВР ще издържи без актуализация.
Така вероятността да се стигне до неплащане на изработените допълнителни часове или съкращения на полицаи е логична. И дори те да не се случат до края на годината, проблемът ще се прехвърли в следващата, а приетият днес на първо четене държавен бюджет за 2014 г. не придвижва повече пари за МВР.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети