Полицаите в Дупница на плаващ график, заради охраната на Парламента и границата

DenNews.bg
13.11.2013
размер на текста:

Наместването на графика с дежурствата подпали главата на полицейските началници към ОДМВР-Кюстендил, заради ежедневните командировки на униформени за участието в опазването на властта от протестите в столицата.
Както вчера, така и днес, а и във всеки следващ ден, към столицата се изпращат ченгета от управленията в региона, като основните групи са от Дупница и Кюстендил.
Точният им брой обаче се пази в тайна. Ясно е, че всеки свободен полицай бива командирован в София, където за опазването на Парламента са струпани невиждан брой униформени, както от редови служители, така и от жандармерия.
Натовареността на служителите става още по-голяма на фона на това, че има командировани полицаи от управленията в областта и на границата с Турция, във връзка със засиления имигрантски натиск. Изпратените там служители са на ротационен принцип, като престоят им в граничната зона е до две седмици.
Всички командировани полицаи, както пред Парламента, така и на границата, са от Охранителна полиция.
Вчера се появиха коментари от пострадали от полицейските шутове и палки пред Парламента, че има жертви и на служители на ОДМВР-Кюстендил. Агресивните действия на полицаите се изразявали в удари по слабините на няколко студенти, които не представлявали заплаха, нито за униформените, нито за сградата на Парламента. Принадлежността на полицаите е определена само от регистрационните табели на патрулките, което не може да потвърди твърденията.
Както вече множество протестиращи сигнализираха, а и не само, полицаите нямат отличителни белези, нито табели с имената и полицейските си управления и така пострадалите не могат да посочат агресивните служители в жалба и да потърсят правата си по съдебен ред. Полицаите са длъжни да се легитимират, но това не става. По сведения на протестиращи те са предупредени да търсят по-вишестоящи униформени и да искат отстраняването на агресивните ченгета от кордоните.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети