ВСС избира нов шеф на Районна прокуратура-Дупница на 12 декември

DenNews.bg
13.11.2013
размер на текста:

Събеседването на тримата кандидати за нов административен ръководител на Районна прокуратура-Дупница във Висшия съдебен съвет е насрочено за 12 декември. Според процедурата за избор, Даниела Гюрова, Юлиян Крумов и Михаил Крушовски ще представят пред членовете на ВСС концепциите си за управление, като към тях може да бъдат задавани и въпроси.
ВСС ще изготви оценката си в три параграфа: професионалните качества на кандидатите въз основа на атестациите им до момента, управленската им компетентност, въз основа на концепциите им и нравствените им качества, въз основа на становище на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС.
Едва след това се преминава към процедура по гласуване, като всеки от кандидатите се подлага на гласуване, според постъпване на документите им. Това означава, че първа на гласуване ще бъде подложена кандидатурата на Даниела Гюрова. Тя и Юлиян Крумов са подали документите си на една дата-18 октомври, но нейните са заведени с по-преден входящ номер. Трети на гласуване ще бъде подложен Михаил Крушовски, защото той е подал документите си последен-на 22 октомври.
Всеки член на ВСС има право да гласува „за” само за един кандидат, което означава, че при събирането на достатъчно гласове процедурата се прекратява, подобно на избора и на последния главен прокурор на България. Както е известно, Сотир Цацаров бе първи кандидат и събра достатъчно гласове, което обезсмисли подлагането на другите кандидати на гласуване.
Нов административен ръководител ще бъде избран с гласовете на повече от половината от членовете на ВСС, т.е. минимум 13 гласа.
Ако никой от кандидатите не получи достатъчен брой гласове, процедурата продължава за двамата с най-много получени гласове „за”, а третият отпада.
Ако при балотажа отново никой не може да получи мнозинство процедурата за избор се прекратява и се насрочва нова.
Събеседването на 12 декември може да бъде отложено за следваща дата, само ако някой от тримата кандидати не може да присъства по уважителни причини.
Както първи писахме, прокурорите в Дупница единодушно подкрепиха кандидатурата на Юлиян Крумов. Писмото им до ВВС е приложено към неговата документация и може да бъде взето предвид по време на събеседването и гласуването.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети