Поредни присъди срещу България по дела на граждани

DenNews.bg
13.11.2013
размер на текста:

Правителството ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела, по които България е осъдена.
По първото – „Ненчева и др. срещу България”, Съдът единодушно реши, че има нарушение на правото на живот. Делото е по повод смъртта на 15 деца и юноши, настанени в дома за деца с тежки умствени и физически увреждания в Джурково, община Лъки. Смъртта им е настъпила в периода декември 1996 г. – март 1997 г. главно поради недохранване, премръзване, липса на медикаменти и лоши битови условия. Едва през м. април 1997 г. държавата е отпуснала исканите многократно допълнителни финансови средства за дома.
В мотивите си съдът посочва, че трагичните събития не са се случили внезапно и непредвидимо, както в хипотезата на форсмажорни обстоятелства, с които държавата не би могла да се справи. ЕСПЧ счита, че в случая рискът за живота на уязвими лица, поверени на грижата на държавата, е бил добре известен на националните власти, които не са взели бързи, практически и достатъчни мерки, за да предотвратят смъртта им. По казуса ЕСПЧ дори отива по-далеч от обичайната си практика, като квалифицира ситуацията с думите „национална трагедия”.
Жалбоподатели са родителите на седем от 15-те деца. Съдът присъжда обезщетение от по 10 000 евро само на двама от тях, за които е установено, че са полагали грижи за децата си и са се интересували от съдбата им. За останалите ЕСПЧ намира, че предвид конкретните обстоятелства, самата констатация за допуснатото нарушение е достатъчно морално удовлетворение. Сумата за разноски по делото е 2000 евро.
По втората жалба – на Иван Василев, Съдът установи, че е нарушено правото на справедлив съдебен процес. Делото е свързано с твърдението на жалбоподателя, че националният съд не е осигурил гаранциите за справедлив процес при разглеждане на неговото дело за незаконно прекратяване на служебно правоотношение. Присъдено му е обезщетение от 1500 евро за неимуществени вреди и 1084 евро за разходи и разноски.
Третата жалба е за нарушено право на собственост. Тя е от братята Янко и Димитър Хаджигеоргиеви и е по повод отказ на властите да извършат реституция на техни имоти. ЕСПЧ присъди на жалбоподателите 1079 евро за разходи и разноски по делото и отложи въпроса за обезщетението им за по-нататъшно разглеждане с оглед възможността за постигане на споразумение между тях и държавата.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети