8 загинаха при атака на склад за ориз във Филипините

DenNews.bg
13.11.2013
размер на текста:

Осем души са загинали при щурм на склад за ориз във Филипините, където хуманитарната криза след опустошителния тайфун „Хайян” се разраства все повече.
Инцидентът се е случил на 17 км от силно засегнатия от стихията град Таклобан. Една от стените на склада за ориз се е срутила и осем души са били премазани. Стотици са се опитали да се доберат до храната, измъчвани от глад и липсата на провизии.
Докато броят на жертвите и отчаянието на хората в страната расте, международната общност обяви, че увеличава помощта си за Филипините, информира bTV.
Американският президент Барак Обама увери своя филипински колега Бениньо Акино, че САЩ са готови да увеличат помощта си във връзка с опустошителния тайфун. Двамата обсъдиха необходимостта от бърза оценка на това какви допълнителни американски ресурси ще могат да помогнат за възстановяването на страната.
Междувременно, стана ясно, че Италия ще отдели 1,5 милиона евро помощ за пострадалите. Великобритания пък ще отпусне 24 милиона долара.
Опустошителният „Хайян” премина през централната част на Филипините миналата седмица. Според данни на ООН, бедствието е отнело живота на 10 хиляди души, президентът обаче твърди, че загиналите са около 3000 души.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети