На куц крак БСП депутатите от Кюстендил посрещнаха министър Клисарова в Дупница

DenNews.bg
11.11.2013
размер на текста:

Куцукайки с патерици Ибришимов и Манолова съпровождат министър Клисарова към гимназията. Снимки: DenNews.bg

На куц крак двамата червени депутати от Кюстендилско Иван Ибришимов и Мая Манолова посрещнаха министъра на образованието Анелия Клисарова в Дупница. Двамата за малко да откраднат цялото внимание и суетене за себе си, след като се появиха с по комплект патерици пред сградата на Гимназия „Христо Ботев” под лекия дъждец.
Както писахме, пръв на патерица се облегна стоматологът от Дупница, след като претърпя операция на ахилес. Само няколко дни след това го последва и Манолова, която претърпяла травма на мускул по време на тренировка.

Гостите бяха посрещнати с пита с мед (горе), директорът Ризова помага на Ибришимов да се разположи (долу).


Министър Клисарова бе посрещната с пита с мед от момичетата от мажоретния състав и от директора на гимназията Геновева Ризова, след което заедно с преподавателите се заключи в учителската стая, оставяйки медиите пред вратите. В разговорът участваха и областният управител Иван Каракашки, заместникът му Мария Чочова, която, както е известно, е от Дупница и шефът на Регионалния инспекторат по образование Радостина Новакова.
След продължилата час среща Клисарова разгледа компютърните кабинети за чуждоезиково обучение и информационни технологии, изградени по Национална програма „ИКТ в училище”. Набързо министърът хвърли поглед и добра оценка и на материалната база, значително подобрена с финансиране от бюджета на училището.
Макар в Дупница да не се намери човек, който да извика „Оставка”, подобно на визитите на представители на правителството в други градове, Клисарова коментира продължаващата окупация в редица български университети.
„Учудена съм от окупацията и мога да кажа защо. Защо никой не говори за образование, защо никой не ме пита какъв е бюджетът за образование, има ли повече средства, как да разпределим тези 100 млн., които са определени за образованието? Бюджетът при правителството на Станишев беше 4,2 от брутния вътрешен продукт. А за последните 4 години спаднахме до 3,3. Сега стана 3,8. Така доказваме, че образованието е приоритет. Не случайно съм оставила вратите на министерството отворени. Знаете ли какво е 3 месеца да учиш за държавен изпит и да не може да се явиш. Ако сме демократични, трябва да се съобразяваме с желанието и с мнението и на останалите. Има гражданска позиция, но и останалите студенти имат гражданска позиция”, коментира министърът.
 

На въпрос дали има опасност да се стигне до нулева година за студентите, Клисарова коментира, че ако не работи администрацията, „не знам как ще разпише стипендиите, как ще се осигурят заплатите. Надявам се, че такова нещо няма да бъде допуснато”.
Тя увери, че бюджетът за общинските училища няма да бъде намален, а със сигурност ще бъде изпълнен на 100%. „Увеличава се и размерът на средствата, които се получават по делегираните бюджети. Планират се е базови средства, които не зависят от броя на учениците. Ние не закриваме училища, няма такава политика”, категорична е тя.
Депутатът Иван Ибришимов от своя страна разкри повода за визитата на Клисарова, а именно отпуснатите 290 хил. лева за Механотехникума. „Поех и ангажимент следващите средства да бъдат за Гимназия „Христо Ботев”. Приоритет на правителството е образованието. Надявам се за всички училища в общината да има необходимите средства за нормален учебен процес”, коментира той.
След визитата в Гимназия „Христо Ботев”, Клисарова посети и ПГ „Акад. Сергей П. Корольов”.

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети