Студентско шествие „Събудете се!” обикаля из София

DenNews.bg
01.11.2013
размер на текста:

Снимка: novanews.bg

Предвождано от транспарант „Събудете се” шествие на студенти и преподаватели се събра пред Ректората на Софийския университет, след което блокира кръстовището там.
Студенти направиха импровизирана човешка верига и на булевард "Васил Левски". Много от участниците носят бели ленти на главите си – символ на това, че са прогледнали.
Силно аплодирани бяха студентите от Медицинския университет-София, които се присъединиха, облечени с бели престилки.
Беше прочетено обръщение от името на "ранобудните студенти" към всички български граждани. В него протестиращите честитят Деня на народните будители и посочват, че са избрали да го отпразнуват по най-добрия възможен начин.
В документа те отново повтарят исканията си и изброяват причините за своя протест. В заключение студентите заявяват: "Днес, в Деня на народните будители, ние ранобудните студенти се обръщаме към всички български граждани: Събудете се! Станете от сън! Стига търпение! Стига мълчание! Призоваваме всички лица и институции към ефективна общонационална стачка"
По време на шествието, когато то стигна до отбивката за "Св. Александър Невски", възникна напрежение – полицаи бяха направили кордон и казаха, че участниците в шествието не могат да преминат, защото там има друго заявено мероприятие. По-рано тази сутрин около храма се събраха привърженици на правителството, които обявиха подкрепата си към кабинета. Служителите на реда обясниха, че няма маршрут на заявено шествие, така студенти, преподавателите и хората, които ги подкрепят продължиха към паметника на Васил Левски.
Източник: БГНЕС, Нова телевизия
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети