Лидерът на КНСБ-Дупница гостува на синдикалисти по работните им места

DenNews.bg
08.10.2013
размер на текста:

Дамянова на среща с персонала на ОДЗ "Слънце".

Лидерът на регионалната структура на КНСБ в Дупница Тодорка Дамянова посети няколко предприятия и учреждения в региона по повод Световния ден за достоен труд-7 октомври, събитие организирано от Международната конфедерация на профсъюзите, която включва и участието Европейската конфедерация на профсъюзите.
При посещенията си Дамянова раздаде листовки и апелира работниците и служителите не само да знаят, но и да търсят правата си. Вчера в офиса на синдиката бяха давани и безплатни консултации.
Около 4 000 са членовете на КНСБ в регион Дупница, припомнят от регионалната структура.
„Достоен е трудът положен при 8 часов работен ден, 5 дневна работна седмица с 40 часа работа, спазване на КТ и достойно навременно заплащане. Напоследък няма съответствие между труд и заплащане, работи се много над 8 часа на ден, извънреден труд се полага дори и в почивни и празнични дни, без да бъде заплатен допълнително. Има работодатели, които заплащат заплати под минималния праг, много от работещите се съгласяват да работят без трудов договор или да ги осигуряват на по-ниска заплата от тази, която получават само и само да получат някакви доходи, за да скърпят двата края. Проблем е и фактът, че работници претърпели трудова злополука я съобщават като битова, за да получат по-високо заплащане”, коментира Дамянова и посочи, че целта хората трябва да разберат, че има световна синдикална организация и световен ден, в който всички заявяват, че искат достоен труд и достойно заплащане, фокусиране на вниманието върху приоритетите в дейността на синдикатите, както и върху привличането на най-голям брой хора към целите им.
Тази година Световният ден за достоен труд мина под мотото на три широкообхватни теми – трудови права, доходи и заетост и край на бедността и неравенството.
Световният ден е обявен по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите от 7 октомври 2008 г. Този ден обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права, солидарността, край на бедността и неравенството. Като най-голямата национално представителна неправителствена организация в България и член на МКП, КНСБ активно участва в организацията и провеждането на знакови синдикални акции, припомнят от синдиката.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети