Общинските съвети в Бобошево и Рила сменили незаконно собствеността върху читалищата

DenNews.bg
07.10.2013
размер на текста:

 Общинските съвети в Бобошево и Рила са взели незаконосъобразни решения, като са гласували преобразуването на собствеността на читалищата им да стане от публична в частна общинска. Това е постановил прокурор Михаил Крушовски от Дупница, след като се е запознал с решенията на двата местни парламента.
Народните избраници в двете малки общини гласуваха и приеха предложенията на своите кметове собствеността върху сградите да бъде преобразувана, тъй като това било необходимо за кандидатстването по проекти. А това може да стане само, ако собствеността е частна. Държавното обвинение в Дупница е на друго мнение. Според закона подобно преобразуване може да се направи само в случаите, когато предназначението на сградите е отпаднала. И в двата случая това не е така, тъй като и в двата малки града читалищата са действащи, в тях има и действащи библиотеки.
Само добрите намерения на кметовете на са достатъчни, за да бъде пренебрегнат закона в името на някакъв проект, колкото и добър да е той. Защото проектът ще свърши, средствата по него ще бъдат изразходвани за саниране на тези сгради. Но ако се случи така, че общината изпадне в неплатежоспособност и се появят кредитори, те ще си поискат и ще получат въпросните сгради, ремонтирани и санирани. Когато собствеността е публична, тогава няма как нито един кредитор на дадената община да поиска да се сдобие с въпросните имоти, за да удоволетвори исканията си, коментира днес Крушовски.

 

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети