Обвинение и гаранция от 1 млн. лв. за шефа на „Риск инженеринг”

DenNews.bg
04.10.2013
размер на текста:

Снимка: bTV

На собственика на "Риск инженеринг" Богомил Maнчев бяха повдигнати обвинения във връзка с разследването за длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене".
С обвинение са и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията „Уорли парсънс" и един от последните шефове на НЕК, като се предполага, че това е Иво Лефтеров, съобщи Нова телевизия.
Обвинението срещу тях е за длъжностно присвояване, като според прокуратурата Манчев е бил помагач и подбудител за това шефът на НЕК да присвои 8 милиона лева държавни пари.
Адвокат на Манчев е Менко Менков, който в момента защитава и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Гаранцията му е 1 милион лева.
Манчев бе привикан тази сутрин в следствения отдел на Софийската градска прокуратура.
След като престоя около половин час в Столичното следствие, пред журналисти Манчев коментира "много е важно, всички вие, които имате договор, да не ви приберат, че получавате пари по договора".
Той посочи, че когато някой е взел решение да спре, той трябва да каже на своя подчинен, със заповед. По думите му ресорният министър не е подписал разпореждане на БЕХ, а от БЕХ не са разписали разпореждане на директора на НЕК.
Адвокатът на Манчев - Менко Менков, определи обвинението като "много странно", защото в него пишело, че на неустановени дата и място, Манчев и директорът на "Уорли Парсънс" са подбудили и подпомогнали директора на НЕК да присвои "някакви пари".
По думите на Менков до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигане на обвинение на Манчев. Менков заяви, че прокурорът, който е подписал, е Емил Петров.
Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев трябваше да даде обяснения на 25 септември по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост.
Разпитът обаче бе отложен, за да бъдат анализирани събраните документи в хода на операцията, обясни тогава говорителят на СГП Зорница Таскова.
Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат.
Сумите са по 950 хиляди евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.
На 20 септември служители на ДАНС обискираха офисите на Манчев и иззеха документи за компанията "Уорли парсънс", която е консултант по проекта. Обиски бяха извършени в 17 обекта на територията на столицата, Перник, Козлодуй и Белене.
За 24 часа тогава бяха задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията „Уорли Парсънс", наета да упражнява строителен надзор по проекта.
Разследването по случая е започнало на 9 август от Софийската градска прокуратура и се отнася за около 18 млн. евро. Часове след акцията от ДАНС е постъпила оперативна информация, че част от документите се унищожават или се укриват.
Самият Манчев е призован чрез съпругата си, обяснили разследващите. Бизнесменът съобщи, че няма договор с НЕК, а "Риск инженеринг" е само подизпълнител на "Уорли Парсънс".
Предстои официално изявление от прокуратурата във връзка с повдигнатите обвинения, уточнява БНР. Манчев има седемдневен срок да внесе парите, в противен случай може да бъде задържан.
Източик: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети