По казус, като този в Дупница: Съдът даде джамията в Карлово на мюфтийството

DenNews.bg
31.10.2013
размер на текста:

По казус, като този за собствеността на джамията в Дупница, Карлово загуби джамията си, която не е била действащ храм, а до момента е била със статут на паметник на културата.
Гражданите и местната власт в Карлово са въстанически настроени заради решението на Пловдивски окръжен съд за Куршум джамия в центъра на града, с което собствеността се дава на Главното мюфтийство. В Града на Левски вече се събира подписка сградата да остане паметник на културата и да се превърне в археологически музей. В противен случай хората ще се вдигат на бунт. Кметът на града Емил Кабаиванов се закани да обжалва решението на съда, информира Нова телевизия.
Съдебното решение предвижда сградата, заедно с градинката около нея, да стане собственост на мюсюлманското вероизповедание у нас, което означава, че джамията в Карлово ще се превърне в действащ мюсюлмански храм.
Джамията е част от културно-историческия център на града. Тя е построена през 15-и век върху останки от православен храм, а колоните в предверието й са пренесени от някогашен християнски манастир, който бил наблизо.
Куршум джамия, която е паметник на културата, не се използва за молитвен дом повече от един век. Тя е заключена, защото се руши.
Общината в Карлово твърди, че още през 1994-а година с решение на Конституционния съд джамията става държавна собственост, след което статутът й се променя в публично-общинска собственост. Има и документи за това.
Главното мюфтийство обаче разполага с нотариален акт от 1923 година, на базата на който съдът им връща джамията. На практика това е първата сграда, която Мюсюлманското изповедание получава, след като заведе десетки дела срещу държавата, за да си върне отнетите им имоти у нас.
„Джамията в Карлово е имот, който видимо е храм. Като мюсюлмански храм, той би трябвало да изпълнява тази си функция. И тъй като все още е спечелено само на първа инстанция и предстои процес по обжалване - втора и трета инстанция, ние не правим постъпления по отношение стопанисването на самия имот. Когато окончателно съдът ни отсъди този имот, така и за всички имоти, които са паметници на културата, ще търсим финансиране, за да можем да го реконструираме и да го превърнем в молитвен дом за всички мюсюлмани”, каза главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов пред Нова телевизия.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети