Дупница заложник за втори път на фирма, изгубила конкурс

DenNews.bg
30.10.2013
размер на текста:

Дупница е хваната за заложник от фирма, изгубила конкурс за обществена поръчка за втори път в рамките на месеци. След като се наложи общината и гражданите да чакат излишно процедурата по обжалване на изкърпването на дупките, сега ще чакаме и за старта на проект „Зелена градска среда”.
„Явно това се превръща в бизнес”. Така кметът на Дупница Методи Чимев коментира факта, че фирма „Мегаинвест Холд” с управител Цветан Цветанов е подала жалба пред Комисията за защита на конкуренцията в последната минута срещу избора на изпълнителя на проекта „Зелена градска среда”. Същото се случи и след конкурса за асфалтирането на града. Тогава „Трансмагистрали Хемус”, представлявана от общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов, внесе жалба в последния момент, въпреки обещанието, че обжалване няма да има в името на по-бързото облагородяване на града. Решението на КЗК бе обжалвано и пред ВАС и асфалтирането, както писахме, започна едва преди седмици, като само хубавото време помогна изкърпването да не бъде отложено за следващата година.
„Стана практика да ни се прилагат процедурни хватки. Отново ставаме заложници на интереси. И това не е само в община Дупница. Има и по други общини. Жалбите се внасят в последния възможен ден и час, което забавя осъществяването на проектите с месеци”, коментира още Чимев.
Той ще изпрати до КЗК молба жалбата на „Мегаинвест Холд” да бъде разгледана максимално бързо.
„Явно някои фирми участват в процедурите само за да ги бламират. Не са подготвени по изискванията и би трябвало да им е ясно, че няма как да бъдат избрани”, коментира още Чимев.
Само управителят Цветанов обаче знае дали ще последва и обжалване пред съда, което ще забави старта на реалната работа по проекта с месеци.
Припомняме, че избраната за изпълнител на проекта фирма е „ХемусСтрой”-спечелила с 98,98 точки, а втори са класирани „Сдружение Дупница 2013” с 81 точки.
След разглеждането на документите от процедурата бяха отстранени „Пи Ес Пи” и "Мегаинвест Холд". “Мегаинвест Холд” не са допуснати до ценовите оферти, тъй като предложения от тях отговорник по контрола на качеството нямал изискуемия опит от минимум 3 години. Паричната за “Пи Ес Пи” е, че предоставения от банката документ за наличен собствен ресурс, не отговаря на изискванията на поръчката.
Общата стойност на поръчката е 4 698 168,75 лева без ДДС.
Предложената от “ХемусСтрой” цена е 3 825 078,35 лв без ДДС или 4 590 094 лв. с ДДС).
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети