Путин: Гейове и лесбийки са добре дошли в Сочи

dennews.bg
29.10.2013
размер на текста:

Руският президент Владимир Путин обяви, че всеки ще бъде посрещнат следващата година на Зимните олимпийски игри в Русия, независимо от сексуалната му ориентация.

Путин направи изявлението след среща в понеделник с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и други длъжностни лица в лятната си резиденция в Сочи - черноморския курорт град, където през февруари започват олимпийските игри.

" Ние правим всичко , както организаторите, така и на нашите спортисти и фенове , така че участниците и гостите да се чувстват комфортно в Сочи , независимо от тяхната националност, раса или сексуална ориентация ", каза Путин пред РИА Новости .

Изявлението бе дадено в отговор на подписания от самия Путин през юни закон , който забранява в Русия разпространението на информация сред непълнолетни , която насърчава еднополовите отношения. Законодателството дава правомощия да се налагат глоби , както и задържане и депортиране на чужденци, за които се смята , че са нарушили закона.


Законът предизвика възмущение и глобалната вълна от протести и бойкот на Игрите . През септември , поп певицата Шер заяви, че е отказала покана за изпълнение заради приетия закон.
В отговор Путин даде интервю по държавната телевизия през септември , като обяви, че гей хората няма да бъдат дискриминирани в Сочи по време на игрите.
МОК през август обяви, че е получил уверения, " от най-високо ниво на управление в Русия " , че законът няма да засегне хората, присъстващи или участващи в Игрите . Следващият месец МОК заяви, че законът не е в нарушение на Олимпийската харта
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети