Викаме помощ през тел. 112 и със SMS

DenNews.bg
24.10.2013
размер на текста:

Промените в Закона за спешния телефон 112, които ще дадат възможност за изпращане на SMS-и при спешни случаи, а не само обаждания по телефона, бяха приети от депутатите на първо четене.
Идеята на промените е хората с увреждания на говора и слуха също да могат да подават сигнал за помощ. Според вносителите промяната ще помогне и в случаите, в които претърпели инцидент, дали заради шок, дали заради нараняване са в моментна неспособност да приказват.
Законът предвижда промяната да влезе в сила от 1 януари. От ГЕРБ обаче посочиха становището на мобилните оператори и на хора, които работят в системата за спешни повиквания, че изпращането на SMS-и не е достатъчно надеждно и ще бъде трудно тази възможност да бъде приложена толкова бързо. Това беше потвърдено и от шефа на дирекцията „Национална система 112". От БСП посочиха, че подобна услуга за изпращане на SMS на спешен номер е въведена в 15 държави и че сега хората с увреждания на слуха и говора са дискриминирани спрямо останалите. Депутати посочиха възможността на тези хора да бъдат осигурени специални устройства с паник бутони и GPS, чрез които да търсят помощ, вместо да разчитат на SMS-и. Текстовете на закона ще бъдат уточнени преди второто четене. Източник: БНТ
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети