Формират полицейско звено за защита на личния живот в Белгия

DenNews.bg
21.10.2013
размер на текста:

Полицейско звено, което да отговаря за защита на личния живот и данни, предстои да бъде формирано в Белгия. Работата му ще бъде насочена към дружествата и институциите, които боравят с лична информация. Структурата ще си взаимодейства с комисията за защита на личните данни и ще разполага с правомощия за силова намеса, когато прецени за необходимо.
Необходимостта от обособяване на подобна структура се обяснява с два случая, станали обществено достояние напоследък - незаконното оповестяване в интернет на списъците на абонатите на железниците и изтичането на данни от телекомуникационното дружество "Белгаком".
Сред целите на новата полиция ще бъде предотвратяването и пресичането на незаконната дейност на рекламисти и измамници,
които злоупотребяват с данни за личния живот на гражданите. На постоянна проверка ще бъдат подложени застрахователи, болници и всякакви други организации, които събират бази с лични данни, интересни например за рекламодатели.
Всяка година новото звено ще предприема планова задълбочена проверка в дадена сфера от обществения живот.
Предвижда се бъдещата полицейска структура да работи в тясно сътрудничество с федералното звено за борба с компютърните престъпления, с комисията по телекомуникациите и с отряда за спешно реагиране при киберзаплахи. Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети