Временно спряха делото за Джамията, чака се решение на Апелативен съд

DenNews.bg
16.10.2013
размер на текста:

Отец Паликарски се появи на делото и протеста пред сградата на съда, въпреки че мислеше да не го прави, за да не влияя на магистратите.

Окръжен съд-Кюстендил спря временно делото за собствеността на Джамията в Дупница, заведено от Главното мюфтийство.
Причина за това стана фактът, че се чака решение на Апелативен съд, който трябва да се произнесе по обжалване на решение на Софийски градски съд по фирмено дело, заведено от Мюсюлманското изповедание.
Предмет на делото в Софийски градски съд е установяването на правоприемствеността между Мюсюлманското изповедание и местни вероизповедания. По отношение на част от вероизповедните общини, сред които и Дупница, искането е отхвърлено. В тази връзка Мюсюлманското изповедание обжалва решението пред Софийски апелативен съд, където делото не е приключило.
Адвокатът на мюфтийството Красимир Руев коментира, че е очаквал решението на Апелативен съд да излезе днес, но това не се е случило. Без него пък делото в Окръжен съд няма как да бъде гледано.


Иначе днес бе представена съдебно-археологическа експертиза, която трябваше да установи дали под Джамията е имало християнски храм, дали Джамията е била действащ мюсюлмански храм и как е функционирала. Археологът от Регионалния исторически музей Румен Спасов обаче обясни, че в района не са правени разкопки, а това е единствен начин да бъде установено дали под Джамията е имало православна църква. Той обясни и че като археолог не може и да отговори дали Джамията е имала религиозна дейност или не. Стана ясно обаче, че сградата не е обърната с лице към Мека, което е изискване за мюсюлманските храмове.
Адвокатите на община Дупница поискаха заличаването на свидетел, призован от ответната страна, който за втори път не се яви на делото. Като извинение за отсъствието на Исмаил Джамбазов адвокат Руев посочи празника Курбан байрам. Съдът отказа да заличи свидетеля, както и да му наложи глоба.
В залата присъства и архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Той за пореден път повтори, че в Дупница няма мюсюлманска общност, Джамията е паметник на културата, никога не е бил действащ храм, а затвор и сградата е построена върху разрушената църква „Св. Харалампий”. Отец Паликарски се появи в съда и на протеста, въпреки че до вчера смяташе да се съобрази със становището на съда, че протестите са опит за повлияване и натиск.
Пред сградата на Окръжен съд се събраха около 30 представители на ВМРО, като на място бе и зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки и лидерът на ВМРО-БНД в Дупница Манол Манолов. На протестът бе издигнат плакат „Долу ДПС”, както и плакати с лицата на български революционери и духовници.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети