Нобела за мир отива при Организацията за забрана на химическото оръжие

DenNews.bg
11.10.2013
размер на текста:

Нобелова награда за мир тази година отива при Организацията за забрана на химическите оръжия, съобщи норвежката национална радио-телевизионна компания Ен Ер Ка.
Съобщението беше разпространено един час преди официалното огласяване на лауреата.
Експерти на базираната в Хага Организацията за забрана на химическите оръжия работят понастоящем съвместно с експерти на ООН по локализирането и обезвреждането на химическия арсенал на Сирия.
Официалното връчване на Нобеловата награда за мир ще стане в Осло на 10 декември, датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, дарител на наградния фонд.
На миналогодишното издание Нобеловата награда за мир получи Европейският съюз за напредъка по отношение на мира, помирението, демокрацията и човешките права в Европа.
През тази година пък се разигра скандал с друг носител на Нобела за мир-американският президент Барак Обама. Организации и граждани от целия свят поискаха той да върне приза, заради готвените удари над Сирия. След като САЩ и Русия се договориха обаче да бъде даден шанс за дипломатическо решение на конфликта и започна унищожаването на химическото оръжие в Сирия, тези искания затихнаха.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети