Отлагат клетвата на Чавес, дават му време да се възстанови

DenNews.bg
09.01.2013
размер на текста:

Избраният за втори президентски мандат Уго Чавес няма да положи клетва утре, както предвижда закона на Венецуела. Днес Националното събрание уважи молбата му церемонията да бъде отложена за неопределено време, за да може Чавес да укрепи здравето си. Както е ясно, той се бори с усложнения след операция от рак в Куба.
След седмици на спекулации относно клетвата, председателят на парламента Диосдадо Кабейо прочете пред депутатите писмо от вицепрезидента Николас Мадуро. В него официално се казва, че президентът Чавес няма да е в състояние да присъства на церемонията по препоръка на лекарите.
В дните на несигурност около състоянието на Чавес, управляващите във Венецуела настояват, че клетвата е само формалност и избраният президент ще поеме властта, когато се възстанови. Те призоваха утре, в деня, в който Чавес трябваше да встъпи в длъжност, неговите привърженици да излязат по улиците на Каракас в знак на подкрепа към него. Председателят на парламента дори обяви, че в страната ще пристигнат президенти на приятелски страни, които са били поканени на клетвата, които по този начин ще изразят солидарността си с Уго Чавес. Опозицията обаче ги призова да не влизат в партийни игри и настоява, ако клетвата не бъде изпълнена, да се насрочат нови президентски избори в страната, информира БНТ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети