Българският флаг се развя на Южния полюс

DenNews.bg
08.01.2013
размер на текста:

Българският флаг вече се вее на Южния полюс. Знамето бе забито в ледовете на „дъното” на Земята от доайена на българската антарктическа програма, участник в Първата национална антарктическа експедиция през сезона 1987/88, лидер на ежегодните национални научни кампании в Антарктика и председател Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.
Той лично е съобщил за успешното приключване на мисията си, която изпълни благодарение на участието си в международна експедиция, посветена на стогодишнината от достигането на най-южната точка на Земята от Роуалд Амундсен и Роберт Скот, с обаждане по сателитен телефон, съобщиха от Българския антарктически институт. Той разказал, че времето там е ветровито, а температурата е минус 32 градуса.
След реализирането на целта на експедицията Пимпирев и монголският му колега ще се върнат в лагера Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км от полюса. В момента южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.
В сряда се очаква експедицията да се завърне в Пунта Аренас, откъдето ще бъде осъществена връзка с проф. Пимпирев.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети