РЗОК подписа договори със 112 стоматолози в Кюстендилска област

Десислава Панайотова-Янкова
30.01.2013
размер на текста:

Тази година ще има повече средства за дентални дейности.

112 стоматолози от Кюстендилска област подписаха договори с Регионалната здравноосигурителна каса за 2013 г. Три са новите практики, които ще работят по здравна каса, като две от тях са в Дупница, а една в областния град, посочи шефът на РЗОК д-р Матей Попниколов.
Всички подали заявления за работа по здравната каса са отговаряли на условията на закона и няма отхвърлени.
Договорите със стоматолозите са подписани вчера на база сключения рамков договор между БЗС и НЗОК през декемрви миналата година.
Бюджетът за денталната дейност на НЗОК за 2013 г. е 106 500 млн. лв., като няма да има ръст в доплащането от страна на пациентите. Бюджетът на зъболекарите у нас е увеличен с 5 100 млн. лв., като според БЗС пакетът за деца до 18 години отговаря на всички средностатистически европейски изисквания.
Новото е, че през тази година НЗОК ще заплаща годишно на едно здравноосигурено лице под 18 г. един обстоен стоматологичен преглед със снемане на зъбния статус и четири лечебни дейности – до две от тях са лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб. За лицата над 18 години стоматологичният пакет включва пълен преглед за установяване на орален статус и изготвяне на амбулаторен лист, в това число и един допълнителен преглед за бременни, и две лечебни дейности - вадене на постоянен зъб с упойка и обтурация с амалгама или пломба. За съответните две дейности пациентите доплащат цена по 4 лева.
Все още не е започнала процедурата за подаване на заявления от страна на личните лекари, тъй като, както е известно, БЛС не подписа рамковя договор с НЗОК за новата година.
До сключването на новите договори, РЗОК ще изплаща отработеното по силата на стария договор, като за месец декември сметките с джипитата са изчистени, обясни още д-р Попниколов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети